Master Print
Master Print

drukkerij Master Print

Brochures

Er zijn verschillende soorten bindwijzen voor brochures, waaronder gelijmd, Wire-O of geniet.

Beschrijving

Er zijn verschillende soorten bindwijzen voor brochures, waaronder gelijmd, Wire-O of geniet.
Gelijmde brochures: Een gelijmde brochure wordt ook wel een magazine genoemd. Bij deze bindwijze worden de pagina’s aan elkaar gelijmd in de rug. Dit zorgt voor een strakke uitstraling en een professionele look.
Wire-O brochures: Bij een Wire-O brochure worden de pagina’s aan elkaar gebonden met behulp van een metalen ringband. Dit zorgt ervoor dat de brochure plat blijft liggen wanneer deze opengevouwen wordt. Dit type bindwijze wordt vaak gebruikt voor handleidingen, rapporten en andere documenten die veel gebruikt worden.
Geniete brochures: Bij een geniete brochure worden de pagina’s aan elkaar geniet in de rug. Dit is een eenvoudige en goedkope bindwijze die vaak wordt gebruikt voor brochures met een klein aantal pagina’s.

Het type bindwijze dat je kiest, hangt af van het doel van de brochure en de uitstraling die je wilt bereiken. Gelijmde brochures hebben bijvoorbeeld een professionele uitstraling.

Voordat je aan de opmaak begint van een willekeurig bestand zorg eerst dat je het juiste bestandsformaat hebt ingesteld. Een regelmatig voorkomende fout is dat als je dan toch iets maakt in word dat je een bestand krijgt wat in het engels letterformaat wordt gemaakt. Dit is dus anders als je waarschijnlijk bedoelt, omdat het op het scherm uitziet alsof je met een A4 aan het werken bent. Het bestandsformaat moet altijd overeenkomen met het product dat je gaat bestellen.

Bij de instellingen van je document geef je bij de aanmaak van een nieuw document ook gelijk de 3 mm afloop aan rondom. Bij grotere opmaken van bv banners of grotere stickers zelfs 10 mm rondom

Een marge is een afstand die je aan dient te houden om teksten vanaf de rand van het papier te blijven. Als je n.l. de dicht bij de rand van het papier zit kan het zijn dat bij de afwerking van sommige drukwerken bij het snijden van het eindformaat door kleine schommelingen in of heel erg dicht bij de tekst wordt gesneden. Een marge van 4 mm is meestal wel veilig. Ook hier geld weer hoe groter het document hoe ruimer kan de marge genomen worden.

Om verrassingen te voorkomen met verkeerd geinterpreteerde lettertypen is het altijd verstandig om alle lettertypes om te zetten in contouren in het opmaakprogramma voordat je de opmaak opslaat als een pdf bestand.

Sla je opmaak op of exporteer deze naar een gecertificeerde pdf van de standaard :PDF/X-1a:2001. Let hierbij op en controleer telkens of de afloop is aangevinkt voordat je het bestand opslaat.