Master Print
Master Print

drukkerij Master Print

Etiketten

Er zijn verschillende soorten etiketten beschikbaar, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt.

Beschrijving

Er zijn verschillende soorten etiketten beschikbaar, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Enkele voorbeelden van de verschillende toepassingen:

Decoratieve etiketten: Deze etiketten worden gebruikt voor decoratieve doeleinden, bijvoorbeeld om een cadeau te versieren of om een scrapbook te maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en thema’s, zoals abstracte katten of walvissen en zeedieren.

Adresetiketten: Deze etiketten worden gebruikt om adressen te labelen, bijvoorbeeld op enveloppen of pakketten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en formaten, afhankelijk van de toepassing.

Productetiketten: Deze etiketten worden gebruikt om producten te labelen, bijvoorbeeld om informatie over het product of de ingrediënten te verstrekken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en belijmingen, zoals papier of kunststof.

Speciale etiketten: Dit zijn etiketten met speciale eigenschappen, zoals anti-fraude etiketten, fluorescerende etiketten, meerlaagse etiketten en keuringsstickers. Ze worden gebruikt voor specifieke toepassingen en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Er zijn nog veel meer soorten diverse etiketten beschikbaar, afhankelijk van de toepassing en het doel. Het is belangrijk om het juiste type etiket te kiezen voor de gewenste toepassing.

Voordat je aan de opmaak begint van een willekeurig bestand zorg eerst dat je het juiste bestandsformaat hebt ingesteld. Een regelmatig voorkomende fout is dat als je dan toch iets maakt in word dat je een bestand krijgt wat in het engels letterformaat wordt gemaakt. Dit is dus anders als je waarschijnlijk bedoelt, omdat het op het scherm uitziet alsof je met een A4 aan het werken bent. Het bestandsformaat moet altijd overeenkomen met het product dat je gaat bestellen.

Bij de instellingen van je document geef je bij de aanmaak van een nieuw document ook gelijk de 3 mm afloop aan rondom. Bij grotere opmaken van bv banners of grotere stickers zelfs 10 mm rondom

Een marge is een afstand die je aan dient te houden om teksten vanaf de rand van het papier te blijven. Als je n.l. de dicht bij de rand van het papier zit kan het zijn dat bij de afwerking van sommige drukwerken bij het snijden van het eindformaat door kleine schommelingen in of heel erg dicht bij de tekst wordt gesneden. Een marge van 4 mm is meestal wel veilig. Ook hier geld weer hoe groter het document hoe ruimer kan de marge genomen worden.

Om verrassingen te voorkomen met verkeerd geinterpreteerde lettertypen is het altijd verstandig om alle lettertypes om te zetten in contouren in het opmaakprogramma voordat je de opmaak opslaat als een pdf bestand.

Sla je opmaak op of exporteer deze naar een gecertificeerde pdf van de standaard :PDF/X-1a:2001. Let hierbij op en controleer telkens of de afloop is aangevinkt voordat je het bestand opslaat.